Dzsamjang Khjence Vangpo jelenlegi inkarnációja (beszéd emanációja), azaz Drongszár Khjence Csökji Vangpo 1947-ben született Közép-Tibetben, egy nemes szellemi háttérrel rendelkező család sarjaként. A gyermek születését a 16. Gyalva Karmapa jövendölte meg látnoki képessége segítségével, majd egy levelet bocsátott ki, mely tartalmazta a felfedezéséhez szükséges részleteket. Az inkarnáció felfedezését Karmapa hű tanítványai tették lehetővé, akik egyben arra is megkérték őt, hogy küldjön nangcseni kolostoruk számára egy magas rangú kagyü lámát. 1955-ben Rinpocsét hivatalosan is az egykori Palpung Beru Khyentse inkarnációjává nyilvánították, majd elfoglalta új székhelyét Nangcsenben. 1958-ban a kínai megszállás miatt menekülnie kellett Tibetből. Tizenkét évesen egy többszáz fős, tizenöt családból álló csapatot vezetett a hegyek között, sokszor életveszélyes helyzetekben, a kínai katonák támadásainak is kitéve. Az út tizennyolc hónapig tartott.

Tanulmányait az 1960-as években Indiában végezte, ahol Khenpo Csime vezetésével maga is khenpo lett. Rinpocse legfőbb mesterei között tiszteli a 16. Gyalva Karmapát, Szakja Trizint, Kjabdzse Kalu Rinpocsét, Dilgo Khjence Rinpocsét és még számos megvalósított tanítót. Mára rendelkezik mind a négy nagy buddhista iskola átadásával.

1965-ben Rinpocse és közössége a közép-indiai Mainpaton telepedett le. 1968-ban Kalu Rinpocse tanácsára megkezdte három éves és három hónapos elvonulását. Ezalatt maga Kalu Rinpocse is számos útmutatásban részesítette. 1972-ben nehézségek nélkül fejezte be az elvonulást. Ezután Bodhgájára zarándokolt. 1973-ban Rumtekbe látogatott, ahol a 16. Karmapától titkos és átfogó Mahamudra tanításokban részesült.

Rinpocse első kolostorát sokévi tervezés után, korlátozott forrásokkal, 1979-re sikeresen felépítette Mainpaton, a tibeti menekült közösség székhelyén. Ám egy ennél is nagyobb terv megvalósítása várt még rá, hiszen mindig is szeretett volna Bodhgáján egy kagyü kolostort létrehozni. Ezért 1977-ben engedélyt kért az Indiai Központi Kormánytól és Bihár állam kormányától, hogy másfél holdnyi földterületet vásárolhasson. Végül 1982-ben, ötévnyi várakozás után megkapta az engedélyt és a szükséges papírokat a bodhgájai hatóságoktól. Ebben az évben Beru Khjence Rinpocse kérésére a 14. Dalai Láma eljött Bodhgájára, hogy az új kolostor tervezett területén elvégezze az építkezést megelőző szertartást és imát. A bodhgájai kolostor 1986-os elkészülte óta a tibeti buddhizmus különböző iskoláinak sok jelentős lámája látogatott el ide és szállt meg a kolostorban, hogy imádkozzanak, tanításokat tartsanak, és szóbeli átadásokat, meghatalmazásokat adjanak. Így Beru Khjence Rinpocse kolostora Bodhgáján a különféle dharma tevékenységek egyfajta központjává vált. 1987-ben Nepálban, a kathmandui Boudhanáthon épített egy tempomot. Szerzeteseinek kérésére megszervezte egy hároméves elvonulásra alkalmas központ építését is Nepálban, a Manang kagyü gompánál, közel Gotarihoz, a Milarépa barlanghoz. Ez a kedvező és békés hely igen alkalmas a gyakorlásra. Később Tibetbe visszatérve engedélyt kapott több régi, lerombolt kolostor újjáépítésére.

Számos kagyü dharma központot alapított világszerte, keleten és nyugaton egyaránt, Malajziában, Hong Kongban, Ausztráliában, Franciaországban, és 2007-ben Magyarországon is. 1979 óta harmincnál is több országban járt és folytatott dharma tevékenységet. Az évek során több mint húszezren vettek nála menedéket és váltak buddhistává, és további százezrek kértek tőle áldást, dharma tanításokat és meghatalmazásokat.

Rinpocse humanitárius tevékenysége is jelentős. Iskolákat, kórházakat alapított Tibetben, a Dargye Alapítványon keresztül adományokkal segíti a nomád családok gyermekeinek iskolai képzését. Indiában támogatja a mainpati menekülttábort is. Szakadatlan erőfeszítéseket tett az évek során azért, hogy a menekültek életkörülményein javítson. Sikerült forrásokat előteremtenie ezek finanszírozására. Mára biztosított az egészségügyi ellátás és az ivóvíz, valamint mezőgazdasági eszközök is rendelkezésükre állnak. A mentőszolgálat és a sürgősségi orvosi ellátás szintén megoldott. A támogatásoknak köszönhetően ma már egészségesebb és iskolázottabb emberek élnek Mainpatban.
Aktualitások