Karmapa a tibeti buddhizmus Karma Kagyü vonalának vonaltartó lámája. Ő a fő menedékforrás minden kagyü gyakorló számára. A kagyü hagyomány fő tanítójaként biztosítja a kagyü tanítások teljes átadását a jövő nemzedékei számára. Karmapa különleges személy, akinek élete mély tanításként tekinthető. Tökéletesen megnyilvánítja a minden érző lényben lévő lehetőséget, a feltétel nélküli szeretetet és a mindent átható együttérzést.

Karmapa – akinek megjelenését Sakjamuni Buddha is megjósolta – minden Buddha aktivitását testesíti meg. A Karmapa szó azt jelenti: „a cselekvés embere”, a karma mestere. Az 1. Karmapa, Düszum Khjenpa volt Tibet első tudatosan inkarnálódott lámája, így a XII. században a Karmapákkal kezdődött a tibeti tulku rendszer, vagyis az újjászületett megvilágosodott mesterek megkeresése.

Megvilágosodott lény, aki feladta a különálló egóban való hitet. Saját döntése alapján kerül vissza ebbe a világba, hogy minden lény javára folytassa tevékenységét, annak ellenére, hogy a megvilágosodás pillanata megszabadít minket azoktól a hajtóerőktől, amelyek a következõ újraszületéshez vezetnek. Jelenlegi inkarnációja a 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse.

A 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse Tibetben született 1983-ban. Kisgyermekként többször kijelentette, hogy ő a Karmapa. Samar Rinpocse, aki a Karma Kagyü Vonal második legmagasabb rangú lámája, miután tudomást szerzett a gyermekről, az évszázadok óta használt spirituális módszerekkel azonosította Tháje Dordzsét, mint hiteles Karmapát.

1994-ben, miután Karmapa és családja elhagyta Tibetet, Samar Rinpocse hivatalosan is felismerte az akkor 11 éves gyermeket, mint 17. Gyalva Karmapát. 1994 óta Karmapa Táje Dordzse Indiában él és tanul, képzésében a buddhista filozófia és a meditáció játsza a főszerepet. 1998 óta napjaink egyik legkiválóbb buddhista tudósa, Prof. Szempa Dordzse is tanítói közé tartozik.

2012 nyarán számos európai országba is ellátogatott, többek között Magyarországra is. Ekkor közösségünknek külön is alkalma volt találkozni vele.

Aktualitások